Kávový speciál: Velikonoce s vůní kávy

Káva tvoří pro většinu z nás nedílnou součást každého dne – ani na velikonoční svátky tomu nemusí být jinak – naopak, můžete si připravit skvělé kávové speciality, které zpestří sváteční stůl, a potěší nejen vás, ale i sváteční hosty! Nejen pro milovníky kávy přinášíme velikonoční recepty na dezerty i originální nápoje s chutí a vůní kávových zrn. Máme pro vás také několik tipů, jak pomocí kávy zkrášlit domov, nebo jak efektivně a snadno obarvit kávou velikonoční kraslice! Nechte se inspirovat a užijte si Velikonoce s příchutí kávy plnými doušky!

Kávový speciál: Velikonoce s vůní kávy
Kávový speciál: Velikonoce s vůní kávy

Velikonoční beránek s příchutí kávy? Proč ne!

Pečený beránek k českým Velikonocům nesporně patří! Vyzkoušejte letos vynikající recept na kávového beránka, který svou vůní i chutí okouzlí všechny členy domácnosti, a zapráší se po něm rychlostí blesku! Zde je jednoduchý recept:

  • 10 kvalitních kávových zrn
  • 40 ml silného espressa
  • 100 g třtinového cukru
  • 150 g mouky
  • 90 g másla
  • 90 g hořké čokolády
  • 40 g mandlí
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • Máslo a mouka na vymazání a vysypání formy

Jak postupovat?

Nejdříve je třeba kávová zrna nahrubo nadrtit v hmoždíři nebo kávovém mlýnku. Poté rozpusťte v rendlíku třtinový cukr na jemný karamel a vsypte kávová zrna. Promíchejte, ihned rozprostřete na pečicí papír a nechte vychladnout.

Vejce ušlehejte s cukrem do pěny – pozvolna vmíchejte rozpuštěné máslo, espresso, mléko a nasekanou čokoládu. Poté přidejte mouku, nasekané mandle, muškátový oříšek a jedlou sodu. Nakonec do těsta vsypte vychladlá kávová zrna v karamelu a promíchejte.  

Do máslem vymazané a moukou vysypané formy na beránka nalijte těsto a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40 minut.


TIP! Kávová zrna můžete využít i ke zdobení – přilepte je pomocí horkého karamelu na upečeného beránka v místě očí a čumáčku.

Zelená káva je plná vitamínů – ideální pro jarní detox

Svěží zelená barva k Velikonocům a probouzející se jarní přírodě neodmyslitelně patří! Už jste vyzkoušeli zelenou kávu? Nepražená zrna si na rozdíl od kávy, která prochází klasickým procesem pražení (díky kterému získá typickou sytě hnědou barvu) zachovávají výrazně více antioxidantů a tělu prospěšných kyselin.  

Zařaďte zelenou kávu na velikonoční tabuli – nejen, že má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém nebo žlučník, ale také napomáhá hubnutí – je tak ideální součástí jarního detoxu, a pomůže vám zbavit nadbytečných kilogramů ze zimních měsíců!

Kávový speciál: Velikonoce s vůní kávy

Kávový speciál: Velikonoce s vůní kávy

Kávové makronky jako chutný dezert k odpolední kávě

Makronky zažívají v posledních letech velký boom – tyto křehké francouzské pochoutky můžete zařadit do Velikonočního menu, a překvapit tak návštěvu netradičním velikonočním dezertem! Vynikající jsou makronky s příchutí kávy – jejich přípravy se nemusíte bát, není nikterak složitá – stačí vědět, jak na to! Jak postupovat a jaké suroviny budete potřebovat?

Pro přípravu cca 40 ks kávových makronek budete potřebovat:

Suroviny na těsto:

  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 g mandlové mouky
  • 110 g bílků (ze 4 vajec)
  • 40 ml vody Hnědé gelové barvivo
  • ½ lžičky jemně mleté kávy

Suroviny na kávový krém:

  • 2 lžíce instantní kávy
  • 200 g kvalitní bílé čokolády
  • 100 ml 33% smetany ke šlehání
  • 40 g másla

Postup:

Smíchejte mandlovou mouku s moučkovým cukrem a přidejte polovinu bílků i gelové barvivo. Směs vyšlehejte do hladké pasty. Ušlehejte druhou část bílků se špetkou soli na polotuhý sníh. Poté nasypte krupicový cukr do menšího hrnce, a zalijte vodou. Připravte rozvar o teplotě 118 °C, a poté jej postupně přilévejte do bílků a šlehejte, až získáte tuhý a chladný sníh. Opatrně za pomoci stěrky smíchejte sníh s připraveným těstem – hotovou směs nalijte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou. 

Připravte si plech vyložený pečícím papírem a tvořte z těsta makronky o průměru cca 3,5 cm. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C 14-18 minut, a nechte je na plechu do vychladnutí. 

Mezitím si připravte krém. Zahřejte smetanu a přidejte do ní 2 lžičky kávy. Smíchejte, poté přidejte změklé máslo a vyšlehejte tyčovým mixérem. Vložte do lednice a nechte krém zchladnout (nejlépe do dalšího dne). Poté krém vložte do zdobícího sáčku a makronky naplňte s slepte. Skvěle budou chutnat s kvalitní kávou nebo černým čajem! 


Jak obarvit kávou velikonoční kraslice?

Chystáte se na výrobu velikonočních kraslic? I zde můžete využít kávu jako přírodní barvivo. Připravte si litr silné kávy, 2 lžíce soli a 1 lžíci octa. Směs přiveďte k varu a potí do ní vložte vejce – po cca 30 minutách získají zemitě hnědou barvu. 

Pokud chcete vytvořit batikovaná vejce, oviňte je před ponořením gázou, provázkem nebo na ně nalepte přírodniny v podobě listí nebo květin, které po obarvení odstraníte (můžete je také místo lepení pevně obalit silonovou punčochou). Pro barvení kávou vybírejte co nejbělejší vejce, abyste dosáhli efektivního výsledku!


TIP! Vejce nemusíte zdobit jen kávou. Podívejte se i na další tipy jak vyfouknout a nazdobit velikonoční vajíčka.

Vyrobte si originální velikonoční dekorace z kávových zrn 

Kávová zrna mohou být skvělým pomocníkem také při výrobě velikonočních dekorací, které zkrášlí i provoní jarní domov! 

Vytvořit si můžete například originální velikonoční kraslice s kávovými zrny. Pro výrobu budete potřebovat tavnou pistoli, kávová zrna (možno i několik druhů) a vyfouknutá vejce. Na vejce postupně pomocí pistole lepte kávová zrna tak, aby pokrývala celou skořápku – v případě, že máte více druhů kávových zrn (odstíny hnědé nebo zelené), můžete tvořit zajímavé ornamenty. 

Využít můžete také mletou kávu – vyfouknuté vejce potřete pomocí štětce lepidlem a poté obalte v jemně mleté kávě – ta ulpí pouze v místech, kde se nachází lepidlo, a vytvoří tak originální dekor. Nakonec kraslicemi protáhněte provázek nebo mašli, a zavěste je na zelenou větvičku ve váze. 

Vyrobit si můžete i jednoduché nástěnné velikonoční dekorace z kávových zrn – potřebovat budete tvrdý karton, kávová zrna a tavnou pistoli. Z kartonu vystřihněte tvar dle libosti (například zajíčka, vejce, nebo srdce). Pomocí tavné pistole pokryjte plochu kartonu kávovými zrny. Nakonec dekoraci opatřete přírodním provázkem a zavěste na stěnu! 

Nezapomeňte si během tvoření vychutnat šálek kvalitní kávy a užít si naplno čas relaxace, probouzející se přírody a nadcházejících velikonočních svátků! 



Další zajímavé články

Chystáte se na koledu? Poradíme vám, jak uplést pomlázku

I když jsou Velikonoce náboženským svátkem, slaví se téměř ve všech rodinách, bez... celý článek

Co dělat na Velikonoce s dětmi?

Velikonoční svátky se kvapem blíží a s nimi i několik volných dní, které si můžete užít s rodinou plnými doušky... celý článek

Kreativní tipy, jak vyzdobit na Velikonoce dům

Velikonoce jsou pro většinu z nás synonymem svátků jara, a tak je slavíme bez ohledu na naše ... celý článek