10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny

Jak vybrat mlýnek na kávu

Každý milovník kávy ví, jak důležité je správné namletí kávových zrn. Ta nemohou být namleta jen tak ledabyle – je důležité dosáhnout správné hrubosti, protože každý typ kávy si žádá jinou hrubost namletých zrn. Možná se to zdá trochu jako alchymie, ale pokud si pořídíte správný mlýnek na kávu, zjistíte, že příprava voňavé čerstvé kávy není nijak složitá. Pojďme se proto podívat, jak vybrat mlýnek na kávu, aby vám káva zpříjemňovala každý den.

I když dnes na trhu najdete řadu kvalitních mletých káv, nikdy z nich nepřipravíte tak chutný nápoj, jako když použijete čerstvě namletá zrna. Důvod je poměrně jednoduchý – káva velmi rychle absorbuje vzduch a vlhkost, takže už během několika desítek minut po namletí zoxiduje a vyprchá její chuť i aroma. Abyste tedy dosáhli té nejlepší možné vůně a chuti, je třeba namlít si zrnkovou kávu těsně před přípravou.

Jak vybrat mlýnek na kávu

Jak namlít kávu aneb stupně hrubosti

Než začnete vybírat mlýnek na kávu, je třeba zodpovědět si otázku, jaký typ kávy preferujete. Pro přípravu různých káv je třeba různá hrubost a obecně lze říci, že čím jemnější namletí vyžadujete, tím kvalitnější budete muset zvolit mlýnek. Pokud si nejste jisti, jakou hrubost vyžaduje vámi oblíbené espresso nebo třeba french press, zde je jednoduchá pomůcka:

  • S velmi nahrubo namletými kávovými zrny si vystačíte pro přípravu kávy za studena, tedy pokud budete kávu louhovat v řádu několika hodin.
  • O něco méně hrubosti si pak žádá příprava kávy ve french pressu – i tak je ale třeba, aby byla kávová zrna namletá dostatečně nahrubo, protože je nezbytné, aby se zachytila v sítku filtru. Podobnou hrubost využijete i pro přípravu v dripperu.
  • Na středně hrubo namletá zrna, připomínající konzistencí mezistupeň mezi cukrem krupicí a hrubou moukou, jsou vhodná pro přípravu kávy v moka konvicích.
  • Velmi oblíbené espresso, připravované v kávovarech (ať už se jedná o automatické kávovary nebo pákové kávovary), si žádá velmi jemně mletá kávová zrna – o hrubosti připomínající polohrubou mouku.
  • Nejjemnější konzistenci zrn připomínající hladkou mouku využijete při přípravě kávy v džezvě.

Ploché mlecí kameny, kónické kameny nebo tříštivé nože?

Výhodou moderních mlýnků je to, že nemusíte kupovat speciální mlýnek pro každý typ požadované hrubosti – tu si totiž nastavíte po jednotlivých stupních přímo na mlýnku (jen je třeba počítat s tím, jak už bylo zmíněno výše, že levnější modely většinou nedosáhnou maximální jemnosti).

Aby bylo dosaženo rozdrcení kávových zrn, jsou součástí mlýnků mlecí kameny či nože, které mají zásadní vliv na hrubost výsledné namleté kávy. K dispozici jsou kónické a ploché kameny nebo tříštivé nože.

Z hlediska kvality, účinnosti i životnosti rozhodně doporučujeme kónické kameny, které namelou kávu rovnoměrně s minimem prachu. A naopak nedoporučujeme tříštivé nože, která zrna pouze rozsekají na menší kousky, které nejsou pro přípravu kávy optimální.

    Kónické mlecí kameny

Výhody Nevýhody
  • velká výkonnost
  • rovnoměrné mletí s minimem prachu
  • namletá káva propadává rovnou do páky, takže v mlýnku nezůstává žádná zbytková káva
  • uvolnění většího množství éterických olejů z kávových zrn díky rovnoměrnému namletí
  • dlouhá životnost (namletí až 750 kg kávy)
  • méně se zahřívají, takže nedochází ke spálení zrn při mletí
  • vyšší pořizovací cena
  • není možné je nabrousit
  • nelze používat k mletí jiných materiálů, než kávových zrn

Ploché mlecí kameny

Výhody Nevýhody
  • rovnoměrné mletí
  • uvolnění většího množství éterických olejů z kávových zrn díky rovnoměrnému namletí
  • dobrá výkonnost
  • dobrá životnost (namletí až 350 kg kávy)
  • větší množství prachu při mletí
  • náročnější údržba
  • namletá káva je vytlačována do páky nově mletou kávou, takže v mlýnku zůstává zbytková namletá káva
  • nelze používat k mletí jiných materiálů, než kávových zrn
  • pomalejší mletí

Tříštivé nože

Výhody Nevýhody
  • univerzální použití (např. i na mletí koření)
  • nenáročná údržba
  • nízká cena
  • vysoká rychlost mletí
  • dlouhá životnost
  • nerovnoměrné rozsekání kávových zrn (zrna jsou velmi hrubá a nevhodná pro přípravu kvalitní kávy)
  • rychle se zahřívají, proto mohou kávu spálit
  • většinou nelze nastavit hrubost mletí
  • U mlecích kamenů můžete volit ještě mezi dvěma materiálovými provedeními:
  • → ocelové kameny, které jsou levnější, ale mohou způsobit připálení kávy
  • → keramické kameny, které jsou sice dražší, ale zachovávají kvalitu kávy, a navíc se netupí a nekorodují
TIP! Pokud jste vášnivým milovníkem kávy, doporučujeme vám pořídit si elektrický mlýnek s konickými kameny z keramiky – sice si za něj připlatíte, ale poskytne vám tu nejlepší kvalitu namleté kávy.

Ruční nebo elektrický mlýnek na kávu?

Další otázkou, kterou budete muset při výběru mlýnku na kávu zvážit, je to, zda dáte přednost ruční nebo elektrické variantě.

Elektrický mlýnek

  • maximální pohodlí a efektivita při mletí
  • rychlé mletí bez úsilí
  • možnost nastavení dávky namleté kávy
  • snadné nastavení hrubosti mletí pomocí páčky nebo na displeji
  • vhodný pro přípravu většího množství kávy (nad 5 šálků denně)
  • větší zásobník na kávu
  • hlučnější chod
  • vyšší pořizovací cena
  • náročnější údržba včetně čištění

Ruční mlýnek

  • kontrola nad celým procesem mletí
  • autentická příprava
  • jednoduchá obsluha
  • snadná údržba
  • nižší cena
  • stylový design
  • fyzicky náročnější mletí
  • delší proces mletí
  • omezenější jemnost mletí a složitější mechanismus nastavení hrubosti (pomocí utahovacího mechanismu pro přitažení/ odtažení mlecích kamenů)
  • vhodný spíše pro přípravu menšího množství kávy (do 4 šálků denně)

Zohledněte i materiál těla mlýnku

Kromě materiálu samotných mlecích mechanismů je třeba vybírat mlýnek dle toho, z jakého materiálu je vyrobeno jeho tělo. Nejčastěji se setkáte s dvěma typy:

  • Kovové mlýnky, které jsou sice dražší, ale jsou vyrobeny z odolného materiálu, který vyniká dlouhou životností.
  • Plastové mlýnky, které vás potěší nižší pořizovací cenou, ale je třeba počítat s tím, že oproti kovovým mají nižší životnost a může dojít k poškození plastových úchytů.

→ Chcete-li, aby vám mlýnek sloužil co nejdéle, pak určitě vyberte kovový.

CHYTRÁ RADA

Na životnost mlýnku má vliv také tvrdost mletých zrn. Obecně platí, že čím světlejší (zelenější) zrna jsou, tím jsou tvrdší, a tím rychleji také otupují mlecí mechanismus. Chcete-li mlít světlejší zrna, rozhodně si zakupte kvalitní mlýnek s keramickými kameny.

Další parametry při výběru kávomlýnku

Při výběru kávomlýnku byste měli zohlednit i další parametry, které budou mít vliv jak na výslednou kvalitu kávy, tak na samotnou přípravu. Mezi ně patří především následující:

Příkon

Udává, jak rychle mlýnek pracuje. Nejčastěji se setkáte s variantami od 100 do 1 300 W a platí, že čím vyšší příkon, tím rychlejší mletí.

Velikost

Při samotném výběru kávomlýnku hraje roli to, kolik místa může ve vaší kuchyni či kanceláři zabírat. Můžete volit mezi mini mlýnky, které pohodlně schováte do šuplíku kuchyňské linky, nebo velkými stroji podobnými mixéru. Obecně pak platí, že čím větší mlýnek, tím větší i zásobník.

Objem zásobníku

Jeho výběr záleží především na tom, kolik káv plánujete připravovat. Pro přípravu jednoho šálku vám postačí 7 až 10 g namleté kávy. Na trhu najdete nejčastěji modely s kapacitou 40 až 450 g kávy.

Hmotnost

Ta je důležitá především tehdy, pokud plánujete brát s sebou mlýnek na cesty. Pro cestovní účely jsou vhodné modely o hmotnosti několika set gramů, pokud ale budete používat mlýnek na jednom místě, zvolte stolní model, který dosahuje hmotnosti i kolem tří kilogramů, ale díky ní je stabilní.

Hlučnost

U většiny mlýnků není hlučnost uváděna, ale obecně platí, že čím rychlejší mletí, tím vyšší hlučnost, přičemž nejméně hlučné jsou samozřejmě ruční mlýnky.

Design

Při pořizování ručního mlýnku byste však měli volit takové provedení, které vám pohodlně „sedne“ do ruky.

Doplňkové příslušenství

Při výběru kávomlýnku můžete zohlednit i další faktory, jako je například odnímatelná nádoba, která vám usnadní manipulaci s namletou kávou, či displej, pomocí kterého si snadno nastavíte potřebné parametry mletí.

TIP! Při koupi elektrického mlýnku na kávu si zkontrolujte i délku elektrického kabelu. Ta bývá většinou kolem jednoho metru, ale pokud budete umisťovat mlýnek v kuchyni na vzdálenějším místě od zásuvky, je to jeden ze zásadních parametrů, abyste nemuseli používat prodlužovací kabel.
RADA NA ZÁVĚR: Aby vám mlýnek na kávu sloužil co nejdéle, je třeba jej pravidelně čistit. Z kávových zrn se totiž uvolňují oleje, které, pokud nejsou pravidelně odstraňovány, časem žluknou a oxidují, což způsobuje nepříjemný zápach vycházející z mlýnku. Ideálně po každém použití, nebo alespoň jednou denně, mlýnek očistěte mechanicky pomocí kartáčku. Jednou za měsíc mu dopřejte důkladnou očistu, a to pomocí speciálních čisticích tablet pro kávovary, které ho vyčistí od olejnatých usazenin, nebo v něm místo kávy pomelte suchou rýži.

Nejčastější otázky při výběru kávomlýnku

Je lepší mlýnek na kávu s noži nebo s kameny?

Pokud si chcete kávu vychutnat a mít ji namletou bez připalování během mletí, pak vyberte kávomlýnek s plochými či kónickými kameny. Pokud je pro vás důležitá především cena, pak vyberte mlýnek s noži.

Jak dlouho trvá mletí v ručním mlýnku na kávu?

Záleží na hrubosti, které chcete dosáhnout, a také na ostrosti kamenů či nožů. Obecně platí, že hrubou kávu získáte po minutě až dvou. Pro středně mletou kávu je potřeba 3-5 minut a pro jemně mletou kávu si vyčleňte 5 – 7 minut.

Jak umýt kávomlýnek?

Mlýnky na kávu jsou obvykle rozebíratelné. Vnější stranu stačí otřít navlhčeným hadrem a vnitřní část vyjmout a opláchnout pod tekoucí vodou. Nepoužívejte žádné agresivní čisticí prostředky.

Lze v případě potřeby vyměnit mlecí kameny či nože kávomlýnku?

U elektrických mlýnků to obvykle nelze a budete muset kávomlýnek poslat do specializovaného servisu. Ruční mlýnky lze obvykle bez problému rozebrat a kameny vyměnit.

Související články

Káva: zázračná přísada, se kterou vytvoříte skvělé dorty, koktejly a využijete ji i v péči o tělo!

Lahodný šálek kávy voní na několik metrů daleko... celý článek

Káva není jen jedna aneb jaké druhy existují

Káva se stala součástí každodenního života většiny z nás – ať už ji využíváme jako... celý článek

Kávový speciál: víte, co si objednat v kavárně aneb jaké typy přípravy kávy existují?

Při návštěvě kavárny mnohdy dostaneme nápojový lístek, na kterém se skví řada různých druhů káv..... celý článek